Samplesets

Erfurt Predigerkirche

Erfurt is de hoofdstad van de regio Thüringen in Duitsland. De Predigerkirche, gelegen in het stadscentrum, is een van de oudste kerken in de stad, gebouwd in de 14e eeuw in gotische stijl. Het prachtige orgelfront dateert uit 1648, toen Ludwig Compenius een barokorgel bouwde. Het is het vermelden waard dat tussen 1678 en 1690 Johann Pachelbel, de beroemde barokcomponist, organist was in de Predigerkirche. Het orgel had twee klavieren en een pedaal, maar had nogal vaak problemen, wat resulteerde in verschillende herbouwingen van het instrument.

Terwijl het prachtige orgelfront behouden bleef, werd het binnenwerk rond 1898 vervangen door een nieuw orgel, gebouwd door Walcker, met een romantische klankkleur. In de jaren 1950 verslechterde de toestand geleidelijk, dus het idee om een nieuw orgel te bouwen kwam naar voren. Uiteindelijk werd in 1977 een nieuw orgel gebouwd door Schuke uit Potsdam (Duitsland). Het werd ontworpen in een neobarokke stijl, die veel beter overeenkomt met het fenomenale barokke front.

Vraag Brochure aan

Hoofd- en Zwelwerk

Het orgel heeft 4 werken: Hauptwerk, Schwellwerk, Positiv en Pedal. Het plenum is op 16-voets basis, met twee Quinte-registers (5 1/3′ en 2 2/3′) en wordt bekroond met twee mixturen: Groß Mixtur op 2' toonhoogte en Klein Mixtur op 1 1/3' toonhoogte. Met twee tongwerken, de Trompetten 16′ en 8′ vormt het Hauptwerk een solide basis van het orgel.

Het Schwellwerk, het werk met de meeste registers, vinden we een grote verscheidenheid aan registers. Dit werk is onder het Hauptwerk geplaatst. De jaloezieën zijn niet zichbaar door de pijpen van het  Positiv. Met zijn ongebruikelijk grote aantal grondstemmen voor die tijd is het mogelijk om een warm en vol geluid te creëren, zonder de neobarokke klankkleur te overschaduwen. Typisch voor die tijd is het register 'Oberton 2 fach', die bestaat uit een septiem en een terts, waardoor meer moderne en experimentele klanken mogelijk zijn. Twee tongwerken voltooien het Schwerwerk: Dulcian 16′ en Oboe 8′, die een mooie en rustieke klank hebben wanneer ze op passende wijze worden gebruikt.

image6

Positief en Pedaal

Het Positiv is geen Rückpositiv zoals je misschien zou denken op basis van het front. Oorspronkelijk was het klavier ingebouwd in het grootste deel van het front (op de plaats van het huidige Schwellwerk). Omdat de huidige console zich onder het orgelfront op een lager niveau bevindt, wordt de voormalige Rückpositiv een "reguliere" Positiv. Gewoonlijk wordt een Rückpositiv bespeeld vanaf het laagste klavier vanwege mechanische voordelen (gemakkelijker te bouwen met mechanische actie). Hier wordt het bespeeld vanaf het hoogste klavier. De dispositie, zoals in de meeste barokke orgels, weerspiegelt het Hauptwerk, maar in een kleinere vorm. De directe klanken van het Positiv, vullen het de Hauptwerk zeer goed aan en functioneren het als de kroon van het hele instrument.

Het Pedal is zeer omvangrijk. Het heeft drie 16′ registers, waardoor het instrument een solide basis heeft. Dankzij de Quinte 10 2/3′ kan een akoestische 32′ worden gevormd. Bovendien biedt deze afdeling ook hoger geplaatste registers, perfect geschikt voor het spelen van een uitkomende stem. Met vijf tongwerken, van Posaune 32′ (die kunstmatig is gemaakt uit de Posaune 16′) tot Clairon 4′, klinkt het pedaal krachtig en volumineus. Het bevat ook twee vulstemmen: Baßaliquote 4f. die de natuurlijke boventonen versterkt, en Mixtur 6 fach - bekroning van het prestantenplenum van het Pedal. Dankzij een grote verscheidenheid aan registers kan de organist het pedaal 'onfhankelijk' (zonder koppelingen) gebruiken, zoals oorspronkelijk bedoeld in historische barokke orgels.

Tremulant en klankkleur

Het Schwellwerk en Positiv zijn ook gesampled met tremulanten, wat resulteert in een veel realistischer geluid. Getremde samples nemen ongeveer 30% van het vereiste geheugen in beslag. Het is echter ook mogelijk om ze uit te schakelen en de kunstmatig gegenereerde tremulant te gebruiken. Dit kan worden ingeschakeld in het tabblad Instellingen.

Over het algemeen heeft het orgel een nobel en zuiver geluid. Zijn tongwerken domineren het geluid niet, maar completeert het klankbeeld en vult de helderheid aan. Samen met de prachtige akoestiek van deze gotische kerk is het een van de zeldzame voorbeelden van een goed neobarok orgel, dat echt de geest van oude barokke orgels oppakt en "nieuwere" kenmerken toevoegt. Het valt echt op als één van de beste instrumenten van zijn tijd.

De informatie komt van de website van de leverancier van deze sampleset: Piotr Grabowski. De sampleset is verkrijgbaar bij al onze Cambiare-orgels via hem.

Erfurt Predigerkirche

Specificaties

Algemeen
  • Alexander Schuke Potsdam, 1977
  • 3 klavieren
  • 57 registers

Samplesets

Op deze pagina ziet u slechts een selectie van samplesets, uiteraard zijn alle samplesets voor Hauptwerk en Sweelinq beschikbaar voor onze Cambiare-orgels. Er zijn ondertussen honderden orgels beschikbaar, van kleine barokorgels tot grote symfonische instrumenten. Via diverse aanbieders van samplesets kunnen wij u de complete bibliotheek samplesets aanbieden in onze Cambiare-orgels. Heeft u vragen over een specifieke sampleset?

Neem dan contact met ons op!