Samplesets

Kampen Bovenkerk

Over het oudste orgel is niet veel met zekerheid te zeggen. Wel wordt aangenomen dat de Bovenkerk tussen 1520 en 1523 in het bezit kwam van een groot orgel gebouwd door Johan van Kovelens (of J. van Covelen). Het oudste pijpwerk in het orgel (vooral de fluiten 4′ en 2′ van het Bovenwerk) is waarschijnlijk afkomstig van Jan Morlet (1629). In 1676 voltooide Jan Slegel een nieuw orgel, waarbij hij materialen uit het oude orgel gebruikte. In de jaren 1694-1712 voerde Johan Duyschot enkele wijzigingen door en had het orgel in onderhoud.

Vraag Brochure aan

Werkzaamheden aan het orgel

Albertus Anthoni Hinsz verrichtte in de jaren 1741 – 1743 uitgebreide werkzaamheden aan het orgel: hij ontwierp een nieuwe kas, vernieuwde alle windkanalen, de laden en het regeerwerk. Tevens werd bij deze gelegenheid de bestaande dispositie enigszins uitgebreid. Het werd hierdoor het grootste orgel dat door Hinsz werd gemaakt.

In de jaren 1788/1790 brachten H.H. Freytag en F.C. Schnitger Jr. een vrij pedaal van 8 stemmen aan en voegden een Borstwerk van 4 stemmen toe, dat bespeelbaar was vanaf het Bovenwerk-klavier. De Dulciaan 8′ van het Rugwerk plaatsten zij op dit nieuwe Borstwerk, op de vrijgekomen plaats in het Rugwerk kwam een Fagot 16′.

DSC_3695-1

Een extra klavier

Gedurende de negentiende eeuw werkten de orgelmakers Van Gruisen, Scheuer en Naber aan het instrument. In 1866 gaf de Kamper orgelmaker Zwier van Dijk het Borstwerk een eigen klavier. Tevens voegde hij enige stemmen toe.

De grote restauratie (van 1967-75) werd uitgevoerd door orgelmakerij Bakker & Timmenga te Leeuwarden. De belangrijkste vraag was welke dispositie als uitgangspunt moest worden genomen: die van 1790, of die van voor 1866. Men heeft uiteindelijk gekozen voor een oplossing waarbij het mogelijk is gebleken acht registers van omstreeks 1820/1866 te handhaven.

Dit orgel is bij al onze Cambiare-orgels bij te bestellen via een abonnement bij sampleset-aanbieder Sweelinq, of op Hauptwerk verkrijgbaar via leverancier Milan Digital Audio. 

Restauratie Bovenkerk

Bezoekers aan de Bovenkerk hebben het al regelmatig kunnen gezien. De zijbeuken van de kerk zijn voorzien van indrukwekkende steigers. Deze zijn geplaatst om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Bij inspectie is namelijk gebleken dat er sprake is van ernstige scheurvorming in de gewelven. De ribben (kruisribben) laten los van de overige gewelfdelen en dreigen naar beneden te vallen. 

Het gewelf boven het hoofdorgel zal op korte termijn eveneens voorzien worden van een veiligheidsvoorziening. Dit in de vorm van een plafond dat bevestigd wordt in de zijmuren. Hierdoor wordt het hoofdorgel beschermd tegen vallende gewelfdelen.

Alle activiteiten zoals het plaatsen van de steigers zijn alleen gedaan ter voorbereiding op de restauratie en als veiligheidsvoorziening. Het echte restaureren moet dus nog beginnen. Voor deze omvangrijke restauratie is heel wat (financiële) steun noodzakelijk. Op dit moment is herstel van de schade begroot op 1,7 miljoen euro.

Helpt u ons om de Bovenkerk te behouden voor de toekomst? Klik op deze link, en doneer!

Kampen Bovenkerk

Specificaties

Algemeen
  • Hinsz, 1743
  • 4 klavieren
  • 55 registers

Samplesets

Op deze pagina ziet u slechts een selectie van samplesets, uiteraard zijn alle samplesets voor Hauptwerk en Sweelinq beschikbaar voor onze Cambiare-orgels. Er zijn ondertussen honderden orgels beschikbaar, van kleine barokorgels tot grote symfonische instrumenten. Via diverse aanbieders van samplesets kunnen wij u de complete bibliotheek samplesets aanbieden in onze Cambiare-orgels. Heeft u vragen over een specifieke sampleset?

Neem dan contact met ons op!