Samplesets

Nancy Cathedrale Notre-Dame

De geschiedenis van het orgel begint in 1763 toen Nicolas Dupont het eerste instrument bouwde in de nieuw gebouwde kathedraal, destijds het grootste orgel van Dupont met 44 registers. De 16′ gevel was voor zijn tijd een opmerkelijk huzarenstukje. De bouw kostte Dupont 8 jaar en hij behield de zorg voor het instrument tot aan zijn dood in 1781. Na de dood van Dupont zorgde Jean-François Vautrin voor het instrument dat in 1788 een stop basdrum toevoegde, en ook andere reparaties uitvoerde. Toen de Franse revolutie in 1789 begon, werd het orgel niet beschadigd, grotendeels dankzij de toenmalige organist - Michelot.

Vraag Brochure aan

Restauratiewerkzaamheden

In 1808 waren meer restauratiewerkzaamheden en vergrotingen nodig, waaronder een uitbreiding van het klavier van d3 naar f3, 4 nieuwe extra registers voor het Recit en verschillende registers van het Grand Orgue en Positif werden aangepast. Een andere belangrijke uitbreiding vond plaats met de toevoeging van twee Bombarde-registers (16' en 32′). Het is de eerste Bombarde 32 ′-stop was die ooit in Frankrijk werd gebouwd.

De volgende grote wijziging, en misschien wel de belangrijkste, werd uitgevoerd door Aristide Cavaillé-Coll in 1861. Cavaillé-Coll kreeg de opdracht om het orgel te reconstrueren in een symfonische stijl die overeenkomt met de smaak van de 19e eeuw. Typisch voor Cavaillé-Coll behield hij veel van het goede pijpwerk van zijn voorgangers. De tongen van het Grand Orgue werden geïntegreerd in een nieuw Bombarde-klavier en een nieuw Récit-expressief werd in het midden van de orgelkast toegevoegd. Ook vrij uniek is het enorme aantal tongwerken: 23 in totaal - een derde van het hele orgel! Deze combinatie is in zijn lange en succesvolle carrière nergens anders aangetroffen. Dit orgel heeft het grootste aantal pedaalregisters en tongwerken in het pedaal van al zijn orgels.

Nancy 13

Granaatscherven

Later in 1921 werd enige schade aan het orgel hersteld, veroorzaakt door granaatscherven toen granaten tijdens de Eerste Wereldoorlog het plein voor de kathedraal raakten. In de jaren dertig was er een plan om het hele orgel te elektrificeren en de specificatie, het geluid en de speeltafel te veranderen, zoals voorgesteld door Marcel Dupré. Gelukkig werden deze plannen gedwarsboomd door de Tweede Wereldoorlog.

In 1965 was het orgel dringend aan een restauratie toe die werd uitgevoerd door Hærpfer & Erman onder toezicht van de beroemde organist Gaston Litaize. Tijdens deze restauratie kreeg het orgel een neoklassieke stijl die typerend was voor zijn tijd. Niet alleen werd de stijl van het instrument aangepast, maar veel van het pijpwerk werd vervangen. Helaas zijn verschillende romantische registers zoals harmonische registers, gamba's en 16 ′ registers vervangen door kleinere en hoge registers (meestal mixturen). Verschillende van de gebruikte materialen waren van slechte kwaliteit, vooral met betrekking tot de rest van het historische pijpwerk en de geschiedenis ervan.

Monument Historique

Meer recente werken aan het orgel in 2012 door Laurent Plet en Bertrand Cattiaux omvatten wat stofverwijdering, mechanica en windbeoordeling, maar wat nog belangrijker is, de Positif kreeg een herstemming en een restauratie van de tongwerken, waardoor meer van zijn historische karakter terugkwam. Vandaag bevat het orgel ongeveer 35% van het Cavaillé-Coll-pijpwerk (23 stemmen), 37% van het Dupont-pijpwerk (24 stemmen) en 2 stemmen van Vautrin. Hoewel 16 registers werden vervangen, resoneert het symfonische geluid van Cavaillé-Coll nog steeds sterk in het instrument met zijn bijna ongewijzigde Récit-expressief en Pédale-divisie. De kast werd in 1906 geclassificeerd als 'Monument Historique'.

Nancy Cathedrale Notre-Dame

Specificaties

Algemeen
  • Dupont/Cavaille-Coll, 1763/1861
  • 4 klavieren
  • 65 registers

Samplesets

Op deze pagina ziet u slechts een selectie van samplesets, uiteraard zijn alle samplesets voor Hauptwerk en Sweelinq beschikbaar voor onze Cambiare-orgels. Er zijn ondertussen honderden orgels beschikbaar, van kleine barokorgels tot grote symfonische instrumenten. Via diverse aanbieders van samplesets kunnen wij u de complete bibliotheek samplesets aanbieden in onze Cambiare-orgels. Heeft u vragen over een specifieke sampleset?

Neem dan contact met ons op!