Samplesets

Den Haag, Lutherse Kerk

Het Bätz-orgel in de Lutherse Kerk in Den Haag is een van de meest indrukwekkende historische orgels in Nederland. Gebouwd in 1762 door de gerenommeerde orgelbouwer Johann Heinrich Hartmann Bätz, staat dit orgel bekend om zijn rijke klank en verfijnde vakmanschap. Het orgel heeft 50 registers, verdeeld over drie klavieren en pedaal. De ‘Lutherse’ is een gebouw met uitstekende akoestiek, waardoor orgel en ruimte een prachtig geheel vormen. Het orgel wordt regelmatig gebruikt voor concerten en erediensten en laat op die manier velen genieten van prachtige orgelklanken. En nu niet langer alleen in den Haag, maar ook in uw huiskamer!

Vraag Brochure aan

Concerten

Het Bätz-orgel wordt regelmatig gebruikt voor concerten door prominente Nederlandse organisten. Marco den Toom brengt met zijn virtuoze spel en creatieve programma’s een eigentijdse draai aan klassieke en moderne composities. Het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert door André van Vliet is een vaste traditie, waarbij feestelijke en inspirerende muziek centraal staat. Sander van de Houten en Martin Mans voegen hun unieke stijlen toe aan het muzikale aanbod, variërend van ingetogen en spirituele muziek tot spectaculaire improvisaties. Deze concerten laten de veelzijdigheid van het orgel horen.

Jan-Willem van Braak - Fotografie - 40 jaar Vincent de Vries-4709

Geschiedenis

Al in het voormalige kerkgebouw van de Evangelisch-Lutherse gemeente Den Haag bevond zich een Schonat-orgel uit 1648. In 1724 wijzigde Rudolph Garrels het orgel Garrels verfraaide bovendien de kas van het oude orgel.

In het jaar 1753 maakte Johann Heinrich Hartmann Bätz een nieuw orgel in de bestaande kassen. Hierbij werd het pijpwerk van enkele oude registers in het nieuwe orgel opgenomen. In 1759 demonteerde Bätz dit orgel en sloeg het op vanwege de afbraak van het toenmalige kerkgebouw en de bouw van de huidige kerk. In 1762 volgde de oplevering van het nieuwe, huidige orgel, waarvan de aanleg nog grotendeels bewaard is gebleven.

In 1921 volgde de uitbreiding van het orgel met een zwelwerk, pneumatisch gevoed uit de laden van bovenwerk en pedaal. Een nieuwe Sexquialter II wordt geplaatst op het rugwerk en het orgel wordt voorzien van een elektrische windmachine. In 1948 voegde Bik twee registers op het bovenwerk toe, een Octaaf 4’ en een Scherp III st. De Salicionaal 4’ van Jonathan Bätz werd vervangen door een nieuwe Nasard 3’.

Vanaf het jaar 1988 startte een restauratie in fasen door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Een grote restauratie van alle nog niet herstelde delen van het orgel is in de perode juni 2006 – september 2007 uitgevoerd. Uitgangspunt voor deze restauratie was de situatie 1762/1837 met behoud van het zwelwerk uit 1921.

Samplesets van Hauptwerk en Sweelinq

Sinds december 2024 is het Bätz-orgel van de Lutherse Kerk nu beschikbaar als sampleset. Organisten kunnen deze sets gebruiken op alle Content Cambiare-orgels via de platforms Hauptwerk en Sweelinq. Deze samplesets zijn beiden zeer nauwkeurig opgenomen, zodat de unieke klank en akoestiek van het originele orgel natuurgetrouw worden gereproduceerd. Hierdoor kunnen organisten wereldwijd genieten van het karakteristieke geluid van dit historische instrument, zelfs zonder fysiek aanwezig te zijn in de kerk. De samplesets bieden een ongeëvenaarde speelervaring en stellen organisten in staat om de rijke geschiedenis en klankwereld van het Bätz-orgel te ontdekken!

Den Haag, Lutherse Kerk

Specificaties

Algemeen
  • Bätz, 1762
  • 3 klavieren
  • 50 registers

Samplesets

Op deze pagina ziet u slechts een selectie van samplesets, uiteraard zijn alle samplesets voor Hauptwerk en Sweelinq beschikbaar voor onze Cambiare-orgels. Er zijn ondertussen honderden orgels beschikbaar, van kleine barokorgels tot grote symfonische instrumenten. Via diverse aanbieders van samplesets kunnen wij u de complete bibliotheek samplesets aanbieden in onze Cambiare-orgels. Heeft u vragen over een specifieke sampleset?

Neem dan contact met ons op!