Samplesets

Dudelange St.Martin

Het orgel van de St. Martin in Dudelange werd in 1912 door Georg Stahlhuth (1830-1913) en zijn zoon Eduard Stahlhuth (1862-1916) uit Burtscheid (bij Aken) gebouwd. Georg en Eduard Stahlhuth leerden het orgelbouwersvak bij de beroemde orgelmaker Joseph Merklin bevriend, met wie zij goed bevriend raakten. Dit feit, alsmede de opdrachten die zij in Engeland en Ierland ontvingen, had tot gevolg dat zij als een van de weinigen in staat waren om zowel Franse als Engelse invloeden in het Duits-romantische orgel te integreren. Daarmee beantwoordden zij aan Albert Schweitzers ideaalbeeld van een Europees orgel, onder wiens advies het orgel in 1912 dan ook werd gebouwd.

 

Vraag Brochure aan

Karaktervolle registers

Het driemanualige orgel van 1912 had 45 stemmen (en drie transmissies op het Pedaal) op kegelladen, pneumatische toets- en registertractuur; het werd door drie Engelse watermotoren aangedreven. De invloed van de Engelse klankesthetiek vinden we terug in de Tuba mirabilis 8' van het Positief, die op een winddruk van 300 mm. waterkolom spreekt. Typisch Franse eigenschappen waren - naast de voor Stahlhuth zo karakteristieke overblazende stemmen - de tongwerken in Franse factuur (met vertinde kelen), waarvan er minstens drie (Vox humana 8', Tuba 8' en Bazuin 16') werden geleverd door de orgelpijpenmaker Sézerie uit Parijs.

 

IMG_0421

Een Duits-romantisch orgel

Het orgel was hoe dan ook duidelijk geschoeid op Duits-romantische leest, met talrijke 8'-registers, verscheidenheid in de mensurering van de manuaalwerken (Hoofdwerk wijd, Postief normaal en Zwelwerk eng gemensureerd) en in de verschillende gradaties in klanksterkte (Hoofdwerk forte, Positief mezzoforte en Zwelwerk piano). Naast de Tuba mirabilis had het orgel nog twee zeer sterke registers, namelijk de Seraphon Flöte 8’ en de Seraphon Gedackt 8’, beide uitgevoerd met dubbele labia. Dankzij de deze drie krachtige soloregisters, de grote hoeveelheid grondstemmen en de twee expressieve werken (Positief en Zwelwerk) met hun sub- en superoctaafkoppels had het Stahlhuth-orgel een uitzonderlijk breed klankspectrum.

 

Een orgel voor alle stijlen

Dit orgel onderging in 1962 verregaande wijzigingen in de geest van de zogenaamde Neobarok, waarbij aan de zo kenmerkende bijzonderheden van het Stahlhuth-orgel volstrekt voorbijgegaan werd: de winddrukken werden gewijzigd, de pneumatiek werd vervangen door een elektrische tractuur, de originele speeltafel werd vervangen door een nieuw exemplaar, veranderingen aan het pijpwerk, enkele registers werden verwisseld, hoogklinkende mixturen en aliquoten werd toegevoegd, het orgel werd uitgebreid met een vierde manuaal in Neobarokke stijl en bovendien werden enkele karakteristieke Stahlhuth-stemmen verwijderd.

Toen het orgel midden jaren '90 zo goed als onbespeelbaar was geworden, kon de sinds eind jaren '80 geplande restauratie van het orgel na jarenlang onderzoek eindelijk doorgang vinden. De Duitse orgelbouwer Thomas Jann heeft in 2001 en 2002 de werkzaamheden uitgevoerd.

Het voornaamste kenmerk van dit orgel is sinds 2002 de mogelijkheid om een stijlgetrouwe uitvoering te geven van zowel de Duitse alsook de Franse en Engelse literatuur uit de romantisch-symfonische periode.

Dit orgel is bij al onze Cambiare orgels te bestellen via leverancier Voxus Virtual Organs.
Dudelange St.Martin

Specificaties

Algemeen
  • Stahlhuth, 1912
  • 4 klavieren
  • 72 registers

Samplesets

Op deze pagina ziet u slechts een selectie van samplesets, uiteraard zijn alle samplesets voor Hauptwerk en Sweelinq beschikbaar voor onze Cambiare-orgels. Er zijn ondertussen honderden orgels beschikbaar, van kleine barokorgels tot grote symfonische instrumenten. Via diverse aanbieders van samplesets kunnen wij u de complete bibliotheek samplesets aanbieden in onze Cambiare-orgels. Heeft u vragen over een specifieke sampleset?

Neem dan contact met ons op!